top of page

MUSHINbetekenis

MUSHIN (無心; Japanse mushin; Engelse vertaling "no mind") is een mentale toestand waarin getrainde krijgskunstenaars zouden moeten geraken tijdens het vechten na jarenlange training.  Ze oefenen deze mentale toestand ook uit tijdens alledaagse activiteiten. De term is ingekort van 'mushin no shin' (無心 の 心), de Zen-uitdrukking betekent ‘de geest zonder geest’ en wordt ook wel de toestand van ‘geen geest’ genoemd. Dat wil zeggen, een geest niet gefixeerd of bezet door gedachten of emoties en dus open voor alles.

Mushin wordt bereikt wanneer de geest van een persoon vrij is van gedachten aan woede, angst of ego tijdens het vechten of het dagelijks leven. Er is geen gedachte en oordeel, dus de persoon is volledig vrij om te handelen en te reageren op een tegenstander zonder aarzeling en zonder verstoring van dergelijke gedachten. Op dit punt vertrouwt een persoon niet op wat volgens hen de volgende stap zou moeten zijn, maar wat is hun getrainde natuurlijke reactie (of instinct) of wat intuïtief gevoeld wordt. Het is echter geen toestand van ontspannen, bijna-slaap. Men kan zeggen dat de geest met een zeer hoge snelheid werkt, maar zonder intentie, plan of richting.

 

Zenmeester Takuan Sōhō zei:

"De geest moet altijd in de staat van 'vloeien' zijn, want wanneer deze ergens stopt, betekent dit dat de stroom wordt onderbroken en het is deze onderbreking die schadelijk is voor het welzijn van de geest. In het geval van de zwaardvechter betekent het de dood. Wanneer de zwaardvechter tegen zijn tegenstander staat, moet hij niet denken aan de tegenstander, noch aan zichzelf, noch aan de zwaardbewegingen van zijn vijand. Hij staat daar gewoon met zijn zwaard dat, vergeetachtig van alle techniek, alleen klaar is om de voorschriften van het onderbewustzijn te volgen. De man heeft zichzelf uitgewist als de gebruiker van het zwaard. Wanneer hij slaat, is het niet de man maar het zwaard in de hand van het onderbewustzijn van de man dat toeslaat."

Maar mushin is niet alleen een gemoedstoestand die tijdens vechten kan worden bereikt. Veel krijgskunstenaars trainen om deze gemoedstoestand tijdens kata te bereiken, zodat een vlekkeloze uitvoering van bewegingen wordt bereikt - dat ze kunnen worden bereikt tijdens een gevecht of op een ander moment. Zodra mushin wordt bereikt door het beoefenen of bestuderen van vechtsporten (hoewel het kan worden bereikt door andere kunst of oefeningen die de geest en het lichaam verfijnen), is het doel om vervolgens hetzelfde niveau van volledig bewustzijn te bereiken in andere aspecten van het leven van de beoefenaar.

Boeiende lectuur (klik pdf)  in verband met 'mushin' en zanshin (Engelstalig).

bottom of page